02.02.2018 21:13 Categorie: Noutati, Relații internaționale



 



Ambasadoarea Austriei a vizitat Universitatea din Bălți

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) va fi una din cele câteva instituții de învățământ superior din Republica Moldova care vor găzdui turneul de lecturi dedicat scriitorului austriac Franzobel (pseudonimul lui Stefan Griebl).

Acesta a fost unul din subiectele discutate, în data de 2 februarie a.c., la USARB, de către Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Austriei în RM, E.S. Christine Frelinger, cu reprezentanții rectoratului instituției și ai Facultății de Litere a USARB.

Ambasadoarea Austriei a menționat că turneul de lecturi dedicat lui Franzobel va avea loc la sfârșitul lunii martie, iar studenții și cadrele didactice de la USARB vor avea oportunitatea să discute cu apreciatul scriitor austriac.

De asemenea, E.S. Christine Frelinger a menționat că Ambasada Austriei ar putea susține la Biblioteca Științifică a USARB instituirea colecției de carte „Austria”.

Ambasadoarea a apreciat faptul că USARB colaborează cu compania austriacă „Gebauer & Griller”, rezidentă a Zonei Economice Libere din Bălți. În context, Christine Frelinger a menționat că în Austria învățământul dual „este bine pus pe roate” și a îndemnat ca asemenea experiențe să fie implementate și la USARB.

Potențialul științific, de cercetare și de instruire a USARB i-a fost descris diplomatei austriece de către dr., conf. univ., Nelli Amarfii-Railean, prorector pentru relații internaționale al USARB.

Universitatea din Bălți are experiențe frumoase de colaborări internaționale, a menționat Nelli Amarfii-Railean, specificând că inițiativele de colaborare pe plan cultural și educațional ale Ambasadei Austriei vor fi susținute și promovate la USARB.

E.S. Christine Frelinger a fost însoțită la USARB de Veronica Malcoci, director al „Grawe Carat Asigurări” și președintă a Camerei de Comerț Americane din Moldova (AmCham) și Werner Kermaier, managerul proiectului OSCE din partea Austriei pentru depozitarea în siguranță a munițiilor.

În cadrul discuțiilor au fost abordate și aspecte ce țin de angajarea absolvenților USARB, iar în acest context, după cum a propus președinta AmCam, Veronica Malcoci, ar fi binevenite organizarea târgurilor locurilor de muncă. Pentru o mai bună angajare a studenților în stagii de practică, de exemplu, dr. Oxana Chira, prodecanul Facultății de Litere, a menționat că ar fi binevenite semnarea unor acorduri între Universitatea din Bălți cu agenți economici sau instituții.

Christine Frelinger este primul ambasador austriac în RM cu reședința la Chișinău. Și-a început mandatul la 7 iulie 2016, când și-a prezentat scrisorile de acreditare.