31.01.2018 18:44 Categorie: Noutati, Relații internaționale






Înaltul Consilier al UE pentru Educație s-a interesat de experiența Universității din Bălți

Înaltul Consilier al UE pentru Educație pentru Republica Moldova, Dr. Daniel P. Funeriu a vizitat, la 31 ianuarie a.c., Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, unde a avut discuții cu reprezentanții rectoratului instituției.

Rectorul USARB, prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, l-a informat pe Daniel P. Funeriu despre activitatea și problemele cu care se confruntă instituția, și a descris potențialul și rolul pe care îl are Universitatea din Bălți în regiunea de nord a țării.

Înaltul Consilier al UE pentru Educație a manifestat interes față de activitatea și experiența Universității din Bălți în contextul fenomenelor sociale și a problemelor cu care se confruntă sistemul educațional din țară, în general, și în plan regional, în particular. Dr. Daniel P. Funeriu s-a interesat în ce măsură fenomenul migrației a afectat Universitatea din Bălți, care sunt efectele de pe urma acordării burselor de România tinerilor moldoveni și care este cadrul colaborării cu extensiunea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (România).

În cadrul discuțiilor a fost lansată propunerea ce ține de aplicarea, în sistemul educațional moldovenesc, a programelor de studii duble.

Prorectorul pentru relații internaționale, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean, s-a referit la oportunitatea de a oferi tinerilor ce se înscriu la studii în instituții moldovenești posibilitatea de a studia în paralel și la extensiuni românești, și, respectiv, la absolvire, să obțină două diplome. O astfel de oportunitate ar lărgi și oferta educațională a extensiunilor, a spus Nelli Amarfii-Railean.

Înaltul Consilier al UE pentru Educație pentru Moldova, Dr. Daniel P. Funeriu, a menționat că va aborda subiectul dublei înscrieri în instituții din Republica Moldova și România, la nivelul factorilor decizionali de la Chișinău și București.

Rectorul USARB și Înaltul Consilier al UE pentru Educație au făcut un schimb de opinii privitor la sistemul educațional din Republica Moldova, dar și din România.

În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte ce țin de experiența colaborării USARB cu agenții economici din regiune, în special cu Zona Economică Liberă din Bălți, aspecte ce țin de mobilitatea studenților și cadrelor didactice la instituții de învățământ europene și viceversa.

Dr. Daniel P. Funeriu a fost din 2009 până în februarie 2012 ministru al Învățământului din România, în Guvernul Boc II.

Foto – aici.