10.09.2017 22:03 Categorie: Noutati

 

 


Ion Gagim: Dacă nu schimbăm mentalitatea, nu vom obține nimic

 

Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), prof. univ., dr. hab. Ion Gagim a vorbit într-o emisiune de la postul local TV din Bălți despre problemele cotidiene ale instituției, admitere din acest aan, procesul de studii, condiția cadrelor didactice, precum și despre starea de spirit a studenților.

Rectorul Gagim s-a declarat mulțumit de rezultatele admiterii din acest an, deși aceasta a fost influențată negativ o serie de factori sociali.

„Planul de admitere la USARB a fost realizat în proporție de circa 90%. Au fost înscriși la studii circa 1200 de tineri, față 1350 cât a prevăzut planul de admitere”, a menționat Ion Gagim, precizând că factorul demografic și migrația din ultimii ani au cauzat reducerea, cu circa 30%, a planurilor de admitere per ansamblu pe țară.

Rezultatele admiterii s-au datorat, crede rectorul, campaniei de informare pe care a promovat-o, în perioada mai-iunie, în instituțiile de învățământ din raioanele de nord.

Rectorul Ion Gagim a menționat în cadrul emisiunii „Față în față” de la TVB că cele mai solicitate specialități la USARB rămân Dreptul, specialitățile de profil economic, se menține interesul pentru limbile engleză și germană, iar în acest an a crescut numărul celor interesați de limba spaniolă. În schimb, a scăzut interesul pentru limba franceză, pentru specialitățile de educație: profesor de matematică, profesor de informatică, de istorie și de clasele primare.

La tema căminelor studențești, rectorul Gagim a spus că în acest an au fost efectuate lucrări de reparație în trei cămine. Restul au fost reparate în anii precedenți.

Ion Gagim a vorbit și despre felul în care sunt remunerate cadrele didactice de la Universitate, explicând principiile de formare a retribuțiilor. Dânsul a menționând că o parte din acestea sunt acoperite din bugetul Universității.

Rectorul a mai spus că și-ar dori să vadă în Biblioteca Universității cât mai mulți studenți, în condițiile în care tehnologiile informaționale câștigă teren în fața cărților. În alt context, Ion Gagim a spus că statul cheltuiește anual circa 16 mii de lei pentru instruirea unui student, iar la USARB această cifră se ridică la circa 26 de mii de lei, diferența fiind acoperită din bugetul Universității.

Cât despre relația profesor-student, Ion Gagim susține că se insistă pe formula unui parteneriat. „Profesorul trebuie să-l ghideze pe student în formarea lui ca specialist și ca personalitate”, a spus rectorul, menționând că sunt schimbate, respectiv, și metodele de predare.

Rectorul Ion Gagim a deplâns faptul că în societatea moldovenească nu este acordată atenție suficientă educației și culturii.

„Societatea noastră nu s-a lovit încă cu capul de grindă. Nu a înțeles încă că totul începe de la educație și cultură. Țările prospere au devenit ceea ce sunt pentru că au ținut cont și au pus la baza dezvoltării educația și cultura, căci de aici pornește totul”, a declarat Ion Gagim.

Vorbind despre reticența și pasivismul unei părți a studenților de la USARB, rectorul a declarat că ușor-ușor lucrurile se schimbă, deoarece, în ultima vreme, autoguvernanța studențească devine mai eficientă: a organizat și va continua să organizeze activități pentru studenți. Totuși, spune Ion Gagim, o parte din problemă rezidă în mentalitate și gândire – „dacă nu le schimbăm, nu obținem nimic.”

 Video aici