29.01.2018 13:32 Categorie: Centrul de ghidare în carieră și relații cu piața muncii






„Privind în suflet – despre profesia de judecător”

În 2009, jurnalistul de origine olandeză CoenVERBRAAK a creat proiectul „Kijken in de ziel” („Gazingintothesoul”/ „Privind în suflet”) - o serie de scurtmetraje în care publicistul intervievează importanți reprezentanți ai diferitor profesii despre munca și viața lor personală: psihiatri, jurnaliști, doctori, politicieni și magistrați.

În seriade filme dedicată judecătorilor, CoenVERBRAAK, discută cu 12 magistrațiolandezi, despre profesia lor și despre ei înșiși, înșase episoade tematice: Ocrotitorii legii, Îndoiala, Pedeapsa, Suspectul, Opinia publică și Judecătorii.

Profesia de judecător participă pe bună dreptate în proiectul lui CoenVERBRAAK deoarece magistrații se confruntă, zilnic, cu dileme etice dificile și se află de multe ori la limita dintre o decizie influențată de ceea ce prevede legea și ceea ce le dictează intima convingere.

Responsabilitatea soluționării dosarelor este una foarte mare și judecătorii au propriile dileme și griji. Prin deciziile pe care le iau, magistrații decid soarta de mai departe a inculpaților, iar sentințele lor au consecințe asupra viitorului acelor persoane care pot fi, ca exemplu, private de libertate sau lipsite de drepturile părintești etc. Cum ajung judecătorii la o soluție, care este procesul intern prin care trec? Cât de siguri sunt ei de deciziile lor și dacă au vreodată îndoieli cu privire la un verdict? Există legi pe care le aplică dar le consideră injuste? Au oare prejudecăți și cum le depășesc ei?

Seria de filme „Kijken in de ziel” („Gazingintothesoul”/ „Privind în suflet”) dezvăluie răspunsurile unor judecători reali la aceste întrebări și aduce în discuție aspectele de subiectivism și dilemele etice cu care se confruntă magistrații în activitatea lor zilnică.

Episoadele tematice, dedicate profesiei de judecător, vor fi proiectate în principalele centre universitare din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul, pe parcursul lunii februarie 2018.

La Universitatea de Stat „ Alecu Russo” din Bălți, proiecția va avea loc la Facultatea de Drept și Științe Sociale, sala 558– pe 12 februarie 2018, începând cu ora 13:10

Filmele vor fi urmate de discuții informale dintre participați și experți cu privire la dilemele profesionale ale magistraților, doza de subiectivism din deciziile judecătorești și chestiunile tehnice legate de procedurile judiciare.

INTRARE LIBERĂ

Filmele sunt difuzate în cadrul proiectului „Dileme etice în sistemul judiciar al Republicii Moldova” implementat de Centru de Resurse Juridice din Moldova și sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul programului MATRA.