12.10.2017 00:39 Categorie: Relații internaționale, Noutati




 

Propuneri de colaborare pentru încurajarea studenților de a dezvolta afaceri

Programele ucrainene YEP, care urmăresc încurajarea studenților de a dezvolta afaceri, ar putea fi extinse și la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

Fondatorul YEP (Youth Entrepreneurship Partnership) din Ucraina, Andriy Zaikin, a discutat, la 11 octombrie, la USARB, cu reprezentanții administrației Universității, cu decani și cu șefi de catedre. În cadrul discuției au fost abordate aspecte ce țin de o eventuală extindere a Programelor YEP! în afara Ucrainei. Programele YEP sunt derulate în șapte universități din Ucraina, iar intenția administratorilor Programelor este de a le extinde în țările Parteneriatului Estic.

În cadrul discuțiilor, prorectorul pentru activitatea științifică a USARB, conf. univ., dr. Igor Cojocaru a făcut o descriere a proiectelor Universității din Bălți privitor la perspectivele ce țin de susținerea inițiativelor antreprenoriale ale studenților. Aspectul respectiv a fost abordat prin prisma viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) – un proiect ambițios pe care îl va derula USARB cu suportul donatorilor interni și externi. Igor Cojocaru a menționat că viitorul CITT ar putea deveni o platformă eficientă pentru găzduirea unor proiecte promovate de YEP din Ucraina.


Andriy Zaikin susține că ceea ce a văzut la Universitatea din Bălți reprezintă o bază bună pentru aplicarea unor proiecte ce țin de ghidarea studenților în dezvoltarea unor start-upuri și incubarea unor afaceri; școlarizarea și culturalizarea studenților în materie de afaceri – obiective deja aplicate de Programele YEP în Ucraina.


Prezent la discuții, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională al USARB, Marin Ciobanu, administrator principal al Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, a lansat ideea interconectării start-upurilor studențești cu marile companii. Faptul respectiv, spune Marin Ciobanu, ar fi în beneficiul ambelor părți, iar în acest sens, ZEL Bălți ar putea servi o bună platformă.

Reprezentanții YEP au vizitat și viitorul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic al USARB.