21.03.2018 13:40 Categorie: Noutati







REPREZENTANȚI AI USARB AU PARTICIPAT ÎN ROMÂNIA LA O CONFERINȚĂ DEDICATĂ CENTENARULUI UNIRII

În perioada 9-12 martie a.c. „Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței” în parteneriat cu Fundația „Hanns Seidel” au organizat la Memorialul Sighet, conferința CENTENARUL UNIRII. BASARABIA 1918-2018.

La iniţiativa doamnei Ana Blandiana, preşedinte al Fundaţiei Academia Civică şi a dl prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, directorul Institutului de Istorie Socială „Promemoria”, la eveniment a participat şi o delegaţie de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Discuţiile au fost organizate în patru secţiuni. Secţiunea Programului de Stat Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953 a inclus comunicările prezentate de:

- Anatol Petrencu, dr. hab., prof. univ., USM, Locul şi însemnătatea memoriilor supravieţuitorilor deportărilor comuniste în ştiinţa istorică

- Lidia Pădureac, dr., conf. univ., USARB, Foametea ca formă de represiune. Memoria victimelor și mărturiile crimelor comise de regimul totalitar-comunist în Basarabia în perioada anilor 1946-1947

- Ludmila D. Cojocaru, dr., conf. univ., USM, Copilăria în Gulag: recuperarea unei experiențe istorice traumatice

- Virgiliu Bîrlădeanu, dr., conf. univ., Institutul de Istorie, Memoria recurentă. Strategii de supraviețuire și probleme de reintegrare socială în memoriile victimelor regimului sovietic de ocupație.

Studentele de la specialitatea Istorie şi educaţie civică, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale USARB, Ana Cuculescu şi Nelea Cogîlnicean, au prezentat comunicarea: Represiunea stalinistă în cazul deputaților Sfatului Țării: documente și mărturii.

Parte componentă a evenimentului a fost vernisarea a trei expoziţii: GENERAȚIA UNIRII, VICTIMĂ A REPRESIUNII COMUNISTE, realizată de Centrul de Studii asupra Comunismului; BASARABENII ÎN GULAG, realizată de dr. Elena Postică şi dr., conf.univ. Ludmila D. Cojocaru în cadrul programului de Stat „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941 şi 1944-1953”; SUB CER STRĂIN. LOCUITORII LITUANIEI ÎN LAGĂRELE ŞI LOCURILE DE EXIL DIN U.R.S.S. ANII 1940-1958, realizată de către Muzeul Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului şi Rezistenţei Populaţiei Lituaniei.