20.02.2018 16:09 Categorie: Noutati






„Românii și Unirile lor” la Universitatea din Bălți

Consulul General al României, dr. Mihai Baciu, a susținut la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) lecția publică „Românii și Unirile lor: retrospectivă istorică”.

Evenimentul a avut loc la 20 februarie a.c., fiind susținut organizațional de Biblioteca Științifică a USARB și Centrul de Informare al României din cadrul instituției.

În debutul lecției publice, prorectorul pentru relații internaționale al USARB, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean i-a Consulului României mulțumit din partea rectoratului pentru oportunitatea de a ține o lecție de istorie în fața studenților bălțeni.

„Fiecare popor, fiecare națiune merită și este în drept să-și cunoască trecutul. Cunoscându-ne trecutul putem păși cu încredere în viitor”, a spus Nelli Amarfii-Railean.

Coordonatoarea Centrului de informare al României, Marina Magher, a făcut o succintă prezentare a Centrului, amintind că acesta a fost inaugurat la sfârșitul anului 2016, misiunea acestuia fiind păstrarea și promovarea identității românești în regiunea de nord a R. Moldova. Centrul este dotat cu utilaj modern și dispune de circa 500 de exemplare de publicații pe diferite domenii în circa 400 de titluri.

În prelegerea sa, dr. Mihai Baciu a menționat, cu referire la Marea Unire din 1918, că aceasta „a fost un miracol”, deoarece în acele vremuri tulburi nimeni nu se aștepta la un asemenea eveniment major, care a pus bazele României moderne.

Dr. Mihai Baciu a vorbit pe larg despre contextul istoric în care s-au produs cele trei uniri, menționând că, de fapt conștiința unității de neam la români are rădăcini foarte adânci. Consulul român s-a referit și la raptul Basarabiei, a făcut studenților o serie de recomandări în materie de lecturi pe teme de istorie. De asemenea, dr. Mihai Baciu s-a referit la evenimentele ce au urmat după Marea Unire din 1918.

Lecția publică a fost organizată în contextul Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul a fost moderat de către dr., conf. univ. Lidia Pădureac, şefa Catedrei de Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă Socială.

Mihai Baciu este dr. în filozofie și fost profesor la Facultatea de Filosofie a Universităţii „A.I. Cuza” din iași. A fost deputat în Parlamentul României în două legislaturi (1996-2000; 2000-2004). A fost deputat în AP a Consiliului Europei. Este Consul General al Consulatului României la Bălți din 2013.

Galerie foto