29.09.2017 17:30 Categorie: Noutati






Tinerii de la Universitatea din Bălți sunt îndemnați să dezvolte afaceri în sectorul agrar

Un seminar de informare destinat tinerilor antreprenori privind granturile oferite în cadrul programului Rural de Rezistență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI) s-a desfășurat la 29 septembrie, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

La seminar au participat studenți ai USARB și antreprenori din regiune. Acțiunea de informare a fost susținută de reprezentanții Asociației „Cutezătorul” din Fălești – partenerul Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) din Moldova pe segmentul de informare în regiunea de nord a țării.

Juristul Grigore Negoiță a explicat modalitățile de aplicare a dosarelor pentru accesarea fondurilor oferite de IFAD – credite cu elemente de grant prin intermediul a cinci bănci partenere din Moldova. În total, pentru dezvoltarea unei afaceri, solicitanții pot obține suma totală de 700 mii de lei, dintre care 40% cu titlul de grant. Termenii pentru realizarea afacerilor trebuie să fie cuprins între 36 luni și 60 luni.

Tinerii antreprenori pot iniția afaceri în cadrul programului de finanțare al IFAD în șapte domenii: apicultura, viticultura, pomicultura, legumicultura, zootehnia, agricultura ecologică și agricultura conservativă.

Vicedirectorul Asociației „Cutezătorul”, Alexandru Fusa, a încurajat tinerii să depună dosarele pentru obținerea unei finanțări de la IFAD, aducând câteva exemple ale unor afaceri de succes din regiune.

Anual, circa șase tineri antreprenori din regiunea de nord accesează fonduri IFAD pentru proiecte de afaceri.

Prorectorul pentru relații internaționale al USARB, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean a îndemnat tinerii să se implice în elaborarea proiectelor în domeniul agrar, spunând că „nu va veni nimeni să ne rezolve problemele în țară”. „Având bagajul de cunoștințe obținut la Universitare și beneficiind de aceste oportunități din exterior, cred că merită să încercați să inițiați o afaceri”, a spus Nelli Amarfii-Railean.

IFAD este o agenţie specializată a ONU, fondată in 1977 ca un organism internaţional financiar multilateral. Volumul angajamentelor anuale pentru finanţarea proiectelor şi a granturilor constituie cca 450 mln. USD. Moldova a aderat la IFAD în 1996.

Fotografii de la seminar – aici