12.09.2017 22:08 Categorie: Noutati, Relații internaționale





Ungaria își face prezența la Universitatea din Bălți la modul practic


Limba și cultura Ungariei vor fi mai prezente la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (USARB) din Bălți grație suportului Guvernului de la Budapesta, manifestat prin delegarea unui profesor de limba maghiară, care ar urma să fie, în anul de studii 2017-2018, un promotor a tot ceea ce înseamnă Ungaria.

„Ambasada Ungariei în Moldova va continua să manifeste deschidere pentru o colaborare, acum practică, cu Universitatea din Bălți”, a spus Gyula Levente Sass, șeful Departamentului Consular al Ambasadei Ungariei la Chișinău în cadrul unei întrevederi cu prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, rectorul USARB.

Diplomatul s-a referit la activitatea profesorului universitar Tivadar Palágyi din Budapesta, care va activa la Universitatea din Bălți în anul curent de studii. Gyula Levente Sass a remarcat faptul că misiunea lui Tivadar Palágyi va fi mult mai complexă decât ceea de a fi profesor de maghiară și anume să devină un sol al culturii maghiare în Bălți.

„Acest curs de limba maghiară, care va fi lansat, în amestec cu un pic de cultură maghiară va adăuga culoare Universității din Bălți”, s-a arătat convins diplomatul. El a menționat, totodată, că misiunea diplomatică maghiară s-ar putea implica în organizarea unor excursii de scurtă durată în Ungaria pentru un anumit număr de studenți de la Universitatea bălțeană.

În cadrul întrevederii cu rectoratul USARB, Gyula Levente Sass l-a prezentat pe Daniel Verba, diplomat în cadrul Ambasadei Ungariei la Chișinău, responsabil pentru Relațiile Culturale, Educație, Dezvoltare și Presă.

Rectorul Ion Gagim le-a relatat diplomaților despre realizările frumoase ale Universității din Bălți, dar și despre problemele și provocările cu care se confruntă instituția. Ion Gagim a menționat că deschiderea cursurilor de studiere a limbii maghiare și de cunoaștere a culturii Ungariei, oferă noi oportunități pentru studenții de la Universitate, în particular, și pentru comunitatea bălțeană, în general.

La întrevedere au mai participat profesorul universitar din Budapesta, Tivadar Palágyi, și conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean, prorector USARB pentru relații internaționale.