28.03.2018 19:22 Categorie: Noutati






Universitatea din Bălți se pregătește să aleagă un nou rector

Membri ai Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, membri ai Comisiei Electorale și reprezentanți ai candidaților la funcția de rector al instituției s-au reunit la 28 martie a.c. în ședință în cadrul căreia au discutat o serie de chestiuni ce țin de bună desfășurare a alegerilor rectorului instituției.

Vicepreședintele CDSI, Ion Bodrug a spus că alegerile rectorului trebuie să fie corecte, pentru a fi eliminate orice suspiciuni, iar una dintre măsuri va fi și faptul că buletinele de vot vor fi semnate în parte de către cei patru candidați.

Secretara CDSI, Marina Morari, a anunțat că au fost aprobate listele electorale. În acestea figurează, în total, 247 de persoane cu drept de vot, ce reprezintă toate structurile Universității din Bălți.

Președintele Comisiei Electorale, Anatol Moraru, a abordat în cadrul ședinței subiecte ce țin de organizarea și desfășurarea alegerilor rectorului.

La funcția de rector al USARB pretind patru persoane – conf. univ. dr. hab., Eduard Boișteanu; conf. univ., dr. Natalia Gașițoi; conf. univ. dr., Gheorghe Neagu și prof. univ. dr. hab. Pavel Topală.

Primul tur de scrutin al alegerilor va avea loc la 30 martie, între orele 9:00 și 16:00, în Sala Senatului, corp I.

Potrivit Regulamentului, primul tur de scrutin este validat dacă au participat cel puțin 2/3 din numărul persoanelor înscrise în lista electorală. Dacă în primul tur de scrutin nu se reușește alegerea rectorului, într-o perioadă de 14 zile, este organizat al doilea tur de scrutin. Turul doi se consideră valid dacă participă majoritatea simplă a membrilor comunității universitare cu drept de vot. Rector devine candidatul care a întrunit un număr de voturi 50% + 1 din numărul de sufragii exprimate.

Funcția de rector al USARB a devenit vacantă după ce, la începutul lunii februarie a.c., a demisionat din funcție prof. univ., dr. hab., Ion Gagim.