Vizite de documentare în Marea Britanie și Irlanda în cadrul proiectului HRLAW
Reprezentanții universităților din Ukraina și Moldova, membre ale consorțiului proiectului HRLAW European Human Rights Law for Universities of Ukraine and Moldova No. 573861-EPP-1-2016-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP (2016-3090) din cadrul programului Erasmus +, au realizat în perioada 24-27 octombrie 2017 vizite de srudiu la Universitatea din Huddersfield (Marea Britanie) și Colegiul Universitar Cork (Irlanda).
Personalul academic din universitățile din Ukraina și Moldova au avut excelenta ocazie de a se întâlni cu colegii irlandezi și britanici pentru a studia modul în care se respectă drepturile omului în practica universitară, politicile univeristare cu privire la respectarea drepturilor omului. Un loc aparte a revenit analizei unităților de curs/curricula privind drepturile omului din universitățile gazdă.
Profesorul Stuart Toddington și Rebecca Kelly (Universitatea din Huddersfield) au susținut prezentări și sesiuni ,,întrebări / răspunsuri" centrate pe:
- expectanțele universităților și expectanțele școlilor doctorale;
- opțiunile critice: autoritate, autonomie și legitimitate;
- dezvoltarea relației de colaborare și facilitarea interacților inteligente ,,student-supervisor";
Universitarii din Ukraina și Moldova au participat la mai multe seminarii și prezentări organizate de Colegiul Universitar din Cork:
- protecția juridică a drepturilor copiilor și siguranța spațiului informațional - Clinica de Drept UCC Copilului (profesorul Ursula Kilkelly, sef al Colegiului de afaceri și drept, decan al Școlii de drept; Dr. Conor O'Mahony)
- drepturile omului în practică - Legea drepturilor omului și politica publică internațională a LLM" (Dr. Dug Cubie)
- predarea și cercetarea justiției penale (dr. Fiona Donson, dr. Catherine O'Sullivan)
- activismul drepturilor omului și rolul ONG-urilor - exemple din perspectiva legii mediului (Dr. Bjørn-Oliver Magsig)
Delegația s-a întâlnit cu președintele UCC, profesorul Patrick O'Shea. Colegii irlandezi și-au împărtășit și experiența acumulată în elaborarea Codului de Integritate Academică și a Oficiului Ombudsmanului pentru Studenți.
USARB a fost rerezentat de Ion DĂNOI, dr., lector universitar, prodecanul Facultății de drept și științe sociale și Anatolie Morari, preşedintele CS.
Proiectul Human Rights Law for Universities of Ukraine and Moldova (HRLAW) No.573861-EPP-1-2016-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP (2016-3090) este finanțat de programului european ERASMUS + , în urma concursului organizat de EACEA, selecția 2016. Proiectul a fost conceput de un grup de inițiativă din mai multe universități din UE și parteneriatul estic și aplicat din partea USARB de către doamna dr., conf. univ. Valentina PRIȚCAN.
Liderul de proiect este Universitatea de Tehnologii din Tallin, Estonia - http://www.ttu.ee/en/
Mai multe detalii despre proiectul HRLAW găsiți la: http://hrlaw.eu.org/
Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.