20.10.2017 19:58 Categorie: Noutati






Workshopuri de cultură și limbă germană în cadrul „Anului Limbilor Europene în Moldova”

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) a găzduit, la 20 octombrie, două workshopuri de cultură și limba germană cu genericul comun „Kultur, Interkulturalität und Sprache”. Activitățile au fost organizate de Facultatea de Litere a USARB în parteneriat cu Direcția Învățământ, Tineret și Sport a Primăriei Bălți.

Cele două acțiuni de instruire – una destinată liceenilor, iar a doua – profesorilor de germană de la câteva licee din Bălți, au fost organizate în cadrul „Anului Limbilor Europene în Moldova”.

Decanul Facultății de Litere a USARB, conf. univ., dr. Lilia Trinca, a menționat în deschiderea evenimentului că asemenea activități sunt binevenite atât pentru Universitate, cât și pentru liceele implicate.

„A cunoaște 3-4 limbi este în prezent o necesitate, iar Universitatea din Bălți oferă mai multe oportunități în acest sens. Practic, toate limbile de circulație europeană sunt vorbite la Facultatea de Litere, unde pot fi și studiate”, a menționat Lilia Trinca.

Specialistul principal în cadrul Direcției de Învățământ, Tineret și Sport, Natalia Cojuhari, a menționat că numărul liceelor din Bălți în care este studiată limba germană a crescut, în acest an de învățământ, până la șase.

„Sunteți norocoși că aveți posibilitate să studiați limbi străine, iar acest fapt vă deschide orizonturi mult mai largi. O limbă străină însușită este o treaptă în plus spre succes. Două-trei limbi deja însemnă că vă aparține tot Universul”, s-a adresat liceenilor Natalia Cojuhari.

Mesaje de salut au mai fost adresate de către prodecanul Facultății de Litere, dr., lect. univ. Oxana Chira; șefa Catedrei de filologie engleză și germană dr. lect. univ., Viorica Cebotaroș și Alexandru Roșca, șeful Secției învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal al Direcției Învățământ, Tineret și Sport al Primăriei Bălți.

Atelierul pentru liceenii care studiază limba germană, în care au fost implicați și studenți, a fost coordonat de lect. univ. dr. Oxana Chira. Cei 30 din elevi de la liceele „Nicolai Gogol”, „Mihai Eminescu”, „Mihail Lomonosov”, „Dimitrie Cantemir” și studenții gr. EG44Z 16, spune Oxana Chira, au dat dovadă de creativitate, de perseverență, de aptitudini în comunicare și de cunoștințe bune de civilizație a Germaniei.

Profesorii de limbă germană de la cele patru licee au format un alt atelier interactiv sub egida dr. lect. univ. Elvira Guranda și a lect. univ. Lina Cabac. Ei și-au îmbunătățit prestanța profesională, abilitatea de a motiva elevii, de a conlucra în proiecte și parteneriate internaționale.

Școala de limbi moderne de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți este recunoscută ca fiind una dintre cele mai de succes din Republica Moldova.

Mai multe fotografii de la eveniment – aici